< KIRMIZI ÖRÜMCEĞİN GEN HARİTASI ÇIKARILDI | ziraat fakültesi | Tarım haberleri Son dakika tarım haberleri
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KIRMIZI ÖRÜMCEĞİN GEN HARİTASI ÇIKARILDI
25 Kasım 2011 Cuma Saat 13:17
Çiftçilerin derdi kırmızı örümceğin gen haritası çıkarıldı. Araştırma, bu parazitle mücadelede avantaj sağlayabilir.

Çiftçilerin başının derdi, tarımsal böcek ilaçlarına dirençli, hasadı, meyve ağaçlarını ve bitkileri mahveden kırmızı örümceğin (Tetranychus urticae) gen haritası çözüldü.

İngiliz bilim dergisi Nature'de yayımlanan araştırmaya göre, aralarında soya, mısır, domates, biber, hıyar, çilek, üzüm, elma ve limon gibi bitki türlerinin bulunduğu 1100'den fazla türle beslenebilen, sadece 0,5 milimetre boyutundaki bu minik akarın gen haritasının çözülmesi bu parazitle mücadelede büyük kolaylık sağlayacak.

Araştırmayı yapan ABD'nin Utah Üniversitesinden bilim adamları, böcekler ve omurgalılarda aynı gen ailesinden 9 ila 14 gen bulunmasına karşın kırmızı örümceğin aynı gen ailesinden 39 geni bulunduğunu ve bunun da böcek ilaçlarına karşı direnç geliştirmesinde önemli rol oynadığının düşünüldüğünü belirttiler.

Sırtında iki koyu renk leke taşıyan bu akar, bakteriler ve mantarlardaki genlerin aynılarını kendi gen haritasına dahil ederek bütünleştiriyor. Bilim adamları, bu enzimlerin bitkilerdeki toksik maddeleri detoks etme özelliğinin olabileceğinin altını çiziyorlar.

Araştırmaya katılan 55 Amerikalı ve Avrupalı bilim adamı, kırmızı örümceğin toplam 18 bin 414 geni bulunduğunu keşfederken, bu genlerin bir kısmının bu akara diğer örümceklerden 435 kez daha ince ağ üretebilme imkanı tanıdığını belirtiyorlar.

Örümceklerin ağlarını karınlarından ürettiklerini, kırmızı örümceğin ise kafa bölgesinden ağını çıkardığını söyleyen bilim adamları, kırmızı örümceğin ağını avcılarından ya da soğuktan korunmak için kullandığını kaydettiler.

Araştırmacılar, bitkiler üzerinde hızla çoğalan bu akarların ağlarının çok ince ve elde etmesinin kolay olduğunu söyleyerek, kırmızı örümceğin ağının cerrahi bandaj veya sütürler için doğada çözünen materyal olarak kullanılabileceğini ifade ettiler.

Bu yazı toplamda 4718 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.