Taban gübreleme yapmadan ekim yapmak ne derece verimlidir.
Toprak Altı (taban) Gübre Kullanmadan Buğdaydan Yeterli Ürün Alınabilir mi? YANIT: HAYIR ALINAMAZ.
AÇIKLAMA: Ülkemizde temel gıda ürünlerimizin başında gelen buğday bitkisinde, bir dekardan alınan ürün miktarı ve ürünün kalitesi, üretici kazancı bakımından olduğu kadar ülkemiz ekonomisi bakımından da çok önemlidir. Ü2007 - 2008 buğday üretim döneminde, ülkemizde yağış yetersizliği (kuraklık) nedeni ile buğday veriminde büyük azalma meydana gelmiştir. Ülkemizde yıldan yıla değişmekle birlikte ortalama 10 milyon hektarlık alanda buğday yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bir yıl önce yaşanan kuraklığı dikkate alan bazı üreticiler, 2008 - 2009 buğday yetiştirme dönemi başlangıcında, gübre fiyatlarında beklenmedik değişimler nedeni ile toprak altı (taban) gübre kullanmadan veya çok az düzeyde taban gübre uygulayarak buğday ekimi yapmışlardır.
2008 - 2009 üretim sezonunda, yağışların beklentilerin aksine yeterli düzeyde olması nedeniyle, taban gübresi kullanmayan üreticiler taban gübre eksikliğini yaprak gübresi kullanarak telafi etmeye çalışmışlardır. Ancak yapraktan gübreleme hiçbir zaman toprak uygulamasının eksikliğini karşılamaz.
Taban gübresi kullanmayan bir kısım üreticiler ise sadece bir defa üst gübre kullanarak yeterli ürün almaya çalışmışlardır. Buğday üreticilerinin bu davranışlarını öğrenen TOROS Tarım 2008 - 2009 buğday üretim sezonunda üreticilere doğru bilgi vermek amacı ile "Taban gübresiz - Taban gübreli buğday denemesi" kurmuştur. Deneme Aydın ili Söke ovasında Durmuş NİZAM adlı üretici tarlasında yapılmıştır. TOROS'un planladığı bu çalışma Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile birlikte yürütülmüştür. Denemenin yapıldığı tarlada civar köy çiftçilerinin de gübresiz ve gübreli parsellerde farkı görebilmeleri için parsel büyüklükleri 10 dekar olarak belirlenmiş ve toplam 50 dekarlık alanda deneme yürütülmüştür. Denemeye uygulanan taban ve üst gübre çeşit miktarları ile elde edilen ürün miktarı aşağıdaki tabloda verilmiştir:
2008 - 2009 üretim yılı sonbahar ve ilkbahar yağışlarının düzenli ve yeterli olması taban gübre ve üst gübre uygulanan parsellerde verimin beklenenin üstünde gerçekleşmesine neden olmuştur. Taban ve üst gübre verilmeyen parsel verimi bir yana bırakılacak olursa taban ve üst gübreyi yeterli miktarda kullanmak verimde %90 kadar bir artış sağlamıştır. Verimin yanında dane örneklerinde yapılmakta olan kalite analizlerinde de gübrelemenin olumlu etkisi görülecektir. Bu konuda bilgiler elde edildikçe sonuçlar verilecektir. (Kaynak: Prof. Dr. Habil ÇOLAKOĞLU) 2007 - 2008 üretim yılında yaşanan kuraklık ve düzensiz yağış nedeni ile özellikle buğday, arpa, yulaf, çavdar yetiştiriciliğinde verim düşüklüğünü yakından takip etmiştir. 2008 - 2009 yılında da aynı kuraklığın yaşanacağını var sayan üreticiler buğday ekim zamanında toprak altı gübrelerde meydana gelen beklenmedik fiyat yükselişleri ile taban (toprak altı) gübre kullanımında tereddüte düşmüşlerdir. Bir kısım üreticiler taban gübre kullanmadan ekim yapmış bir kısmı taban gübre eksikliğini yapraktan gübreleme ile karşılamaya çalışmış ve bir kısmı da sadece bir üst gübre kullanarak bu üretim döneminde yeterli ürün almaya çalışmıştır. Ancak taban gübre kullanmayan üreticilerin verim ve kalitelerinde büyük düşüşler görülmüştür.
2008 - 2009 buğday üretim döneminde taban gübresiz - taban gübreli buğday denemesi kurmuştur. Deneme Aydın ili Söke ovasında 50 dekarlık tarlasında yapılmıştır. Deneme parsellerinin her biri 10 dekar büyüklüğündedir. Tabandan ve üstten uygulanan gübre miktar ve çeşitleri aşağıda tablo halinde verilmiştir. tablodan görebileceğiniz gibi hiç gübre kullanılmayan ve sadece bir kez üst gübre kullanılan parsellerden alınan ürün miktarı çok az durumdadır.
biz çiftciler olarak kanatımce dogru tarımı bılmıyoruz dede ve babamızdan gordugumuz ekım şeklını uygulamaktayız oysagerçek toprak tahlılı yapılarak bu toprakta hangı bugday çeşıtı yetışır ne tur gubre kullanılması gerekır nasıl ekım yapmalız verımı artırmak ıcın saglık lı bılgımız yokönerım her koye zırrat yuksek muhendısının gıderek çıftçılerı saglıklı bılgı sahıbı yapmaları
28 Haziran 2015 Pazar Saat 20:54
hasan basri
yazlık ekimler
ilkbaharda kuru tarım arazisi için gübrenin tamamını ekimle vermek ne derece doğru ben denedim çok iyi oluyor sizde deneyin
14 Haziran 2013 Cuma Saat 12:34
mehmet ali koç
buğday verimi
Taban arazi olmayan yerlerde kara toprak veya kırmızı toprak havalar kurak gidince kökleri sıkar gelişim yavaşlar, bu nedenle Ağustos çifti derinliği en az 20-25 cm derinliğinde sürülmelidir ki kurak havalarda toprak nemini kaybetmesin.Mümkünse mibzerli ekim yapılmalı ben çok faydasını gördüm hiç kayıp olmuyor.
Bu site ziraat fakultesi öğrencilerine ve ziraat mühendisi meslektaşlarıma faydalı bilgi haber ve tecrübelerin aktarıldığı bir sitedir.İçerik ekleyebilecek arkadaşlar bize iletişim bölümünden veya ziraatfakultesicom (at) g ma il.com
adresimizden ulaşabilir.en iyi ziraat mühendisi kaliteli ziraat mğühendisi mühendis
ziraat fakültesi.com. Tüm Hakları Saklıdır.