< Tarım Bakanlığında 2 yeni Genel Müdürlük kuruluyor | ziraat fakültesi | Tarım haberleri Son dakika tarım haberleri
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarım Bakanlığında 2 yeni Genel Müdürlük kuruluyor
08 Ocak 2017 Pazar Saat 01:35
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde iki yeni Genel Müdürlük kurulurken Tarım Reformu Genel Müdürlüğü kaldırılıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerine açılan Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü kapatılarak yerine Toprak Su Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Kalkınma ve Örgütlenme Genel Müdürlüğü kurulması öngörülüyor.

Söz konusu Kanun Tasarısı taslağında kurulması öngörülen Toprak Su Genel Müdürlüğünün görevleri şu şekilde belirlenmiştir:

1) 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve 22/11/1984 tarihli ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu ile verilen görevleri yapmak.

2) Toprak ve sulama suyu analiz laboratuvarlarının kuruluş esaslarını belirlemek; arazi, toprak, su kaynakları ile ilgili analizleri ve arazi, toprak ve su sınıflandırmasını yapmak.

3) Tarım arazilerinin bölünmesini önlemek, arazi edindirme işlemleri, arazi düzenlemesi ve arazi toplulaştırması yapmak ve yaptırmak.

4) Tarımsal sulamada verimliliği arttırmak, uygun sulama tekniklerinin kullanılmasını sağlamak, sulama tesislerini yapmak ve yaptırmak, bunların işletilmelerini sağlamak, toprak kaynaklarını korumak ve tarla içi geliştirme hizmetlerini yürütmek.

5) Sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğinin izlenmesi, önlenmesi ve azaltılması, kuraklık, küresel iklim değişikliği ve çevre dostu tarımsal uygulamalara yönelik çalışmalar yapmak ve yaptırmak.

6) Tarım arazilerinde ıslah işlerini yapmak ve yaptırmak.

7) İşletmeye açılmış sulama tesislerinin işletme, bakım onarım ve rehabilitasyon işlerini yapmak ve yaptırmak.

8) Yeni sulamaya açılacak alanlardaki depolama ve su alma yapıları ile ana kanallar hariç dağıtım tesislerini yapmak ve yaptırmak.

9) Baraj ve elektrik üretimi amaçlı gölet veya regülatör inşası dışında kalan, çiftlik göletleri ve küçük sulama tesislerini yapmak ve yaptırmak.

10)Tarım sektörünü ilgilendiren konularda, toprak ve su kaynaklarının korunması ve kullanımı ile ilgili uluslararası antlaşmaların yükümlüklerinin takip edilmesi ve yerine getirilmesi için gerekli iş ve işlemleri yapmak ve yaptırmak.

11) Faaliyet alanları ile ilgili bilgi sistemlerini kurmak ve kullanılmasını sağlamak.

12) Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

Kurulması öngörülen Tarımsal Kalkınma ve Örgütlenme Genel Müdürlüğünün görevleri ise taslakta şu şekilde belirlenmiştir:

1) Rekabetçi bir tarım sektörünün oluşturulması, fiziki potansiyelin, çevre ve arazinin geliştirilmesi, kırsal alanlardaki yaşam kalitesinin ve ekonomik çeşitliliğin iyileştirilmesi, yerel kırsal kalkınma kapasitesinin oluşturulması için programlar hazırlamak, uygulamak ve izlemek.

2) Tarım sektörüne ve kırsal kesimlere verilecek desteklere ilişkin çalışmalar yapmak, teklifte bulunmak,18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanunu uyarınca kurulan Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulunun sekretarya hizmetlerini yürütmek.

3) Tarımsal ve kırsal kalkınma desteklerin uygulanmasına ilişkin gerekli işlemleri yapmak, kontrol etmek ve ödemeler arasındaki uyumu sağlamak.

4) Avrupa Birliği kaynakları ile ulusal ve uluslararası diğer kaynaklarla yürütülen kırsal kalkınma programlarına ilişkin projeleri yürütmek ve koordinasyonu sağlamak.

5) 4/5/2007 tarihli ve 5648 sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca kurulan İzleme Komitesinin sekretarya işlemlerini yürütmek.

6) Üreticilerin bilgi düzeyini yükseltmek; kooperatif, sulama birliği, üretici birliği ve diğer üretici örgütlerinin kurulmalarına izin vermek, desteklemek; bunların eylem ve işlemlerinin hukuka uygun olarak sonuçlandırılması için gerekli tedbirleri almak.

7) Tarım alanında yatırım yapmak isteyen ulusal ve uluslararası yatırımcılara, ülkemizdeki yatırım fırsatları, destekler ve hibeler hakkında bilgiler vermek, bunları yönlendirmek.

8) Tarımsal ürünlerin pazarlanmasının geliştirilmesine dair çalışmalar yapmak.

9) Tarımsal afetler ve tarım sigortası ile ilgili hizmetleri yürütmek, tabii afetlerden zarar gören çiftçilere mevzuatında yer alan esaslar çerçevesinde yardım yapmak.

10) Entegre idare ve kontrol sistemi dahil olmak üzere, görev alanına giren konularda bilgi sistemleri kurmak, işletmek ve güncel tutmak.

11) Tarımsal ürünlere ilişkin verileri derlemek ve istatistikleri oluşturmak.

12) 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nun 26/A maddesi hükümleri ile verilen görevleri yapmak.

13) Çiftlik muhasebe veri ağını kurmak ve işletmek.

14) Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

Bu yazı toplamda 3821 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.