ÇÖPLÜKTEN DOMATES ÜRETİLDİ
13 Kasım 2013 Çarşamba Saat 09:52
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Aslım Katı Atık Sahası’ndaki Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nde açığa çıkan ısının değerlendirilmesiyle oluşturulan serada üretilen

 ilk domateslerin hasadını yaptı. Aslım Çöplüğü’nün eskiden insanların yanından bile geçmek istemediği bir alan olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Burası yenilenebilir enerji projesinin adeta laboratuvarı konumunda. Elektrik üreterek ülkemize katkı yapan bir alan. Sera ise kaynakların verimli kullanılması açısından önem arz ediyor” dedi. 


ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİLEN TESİSTE DOMATES SERASI

Konya Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, firma temsilcileri ve basın mensupları ile seraya gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın çöplük sahasında 22 ila 26 bin konuta yetecek kadar elektrik üretildiğini hatırlattı. Elektrik üretim tesisinde açığa çıkan enerjinin kullanımıyla oluşturulan seranın, kaynakların verimli kullanılması açısından önem arz ettiğini vurgulayan Başkan Akyürek, Türkiye’de çöplükten üretilen elektrik enerjisinden açığa çıkan ısının kullanıldığı sadece 2 tane sera bulunduğunu ifade etti.

Serada yılda 30-35 ton civarında domates üretebilecek imkan bulunduğunu belirten Başkan Akyürek, domateslerin arılı sistemle doğal olarak üretildiği için tercih edildiğini dile getirdi.


YENİLENEBİLİR ENERJİ LABORATUVARI

Aslım Çöplüğü’nün eskiden insanların yanından bile geçmek istemediği bir alan olduğunu anımsatan Başkan Akyürek, “Burası yenilenebilir enerji projesinin adeta laboratuvarı konumunda. Şu anda elektrik üreterek ülkemize katkı yapan bir alan. Sera da yenilenebilir enerjinin farklı bir sonucunu gördüğümüz çalışma” dedi.

Yeni Büyükşehir Yasası ile Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı oluşturulacağını kaydeden Başkan Akyürek, bu kapsamda yerli tohumlara, yerli tarımsal ürünlere destek vereceklerini söyledi.

Tohumculuk sektöründe de Konya’da yeni bir dönem başladığını, kaliteli tohumlar yetiştirildiğini belirten Başkan Akyürek, Aslım bölgesinde sera kurmak isteyen özel müteşebbislere de destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, daha sonra seradaki ilk hasadı gerçekleştirerek gazetecilere ve misafirlere domates ikram etti.